Rengetegféle, más-más arányokkal dolgozó receptet találunk a neten, de ezek többsége nem adja azt az erőteljes és különleges ízt, amiért egyáltalán belevágunk a szörpkészítésbe. A tökéletes bodzaszörp recept a megszokottnál jóval több virágot és cukrot ír elő, de a végeredmény kárpótolni fog a kicsivel nagyobb fáradságért.

Mikor és hogyan gyűjtsünk bodzát?

A bodzavirág szezonja május, június, ekkor készítjük a kincset érő szörpöt. Többfajta bodzafaj létezik, de csak a fekete bodza virágát használhatjuk fel (Sambucus nigra). Gyakorlatilag bárhol megtalálhatjuk, azonban nagyon nem mindegy, hogy honnan szedjük. Alapszabály, hogy forgalmas, benzingőzös területeken nem gyűjtünk semmilyen szörpnek, teának valót, mert a kipufogógázából származó káros anyagok és a szálló por elszennyezi a virágokat. Kerüljük a szántóföldek környékét is, hiszen tavasszal permetezik a haszonnövényeket.

Nyílt, illatos virágokat szedjünk, de figyeljünk rá, hogy még ne legyenek teljesen elnyílva. Esős idő után közvetlenül ne álljunk neki, várjuk ki a tartós napsütést. A bodzabokrot sem tépni, sem teljesen lecsupaszítani nem szabad – a mi érdekünk is, hogy fejlődjön, szaporodjon, és hogy jövőre is gyűjthessük virágát (vagy nyár végén a bogyóját). Késsel, metszőollóval vágjuk le a bodzafejeket, így sokkal hatékonyabbak leszünk. A legjobb, ha nyitott kosárba vagy textilzsákba gyűjtögetünk, a nejlonszatyorban összefonnyadnak a virágok.

Ha megvan a kellő mennyiség, akkor jöhet a feldolgozás. Rázogassuk le virágokról a megbújó apró rovarokat, tisztítsuk meg a zöld növényi részektől. Megmosni nem kell, mert kárba vész az értékes virágpor.

A tökéletes bodzaszörp recept

A legtöbb recept meglepően kevés virágot ír elő, pedig hát minél több az „anyag”, annál jobb a szörp. Nekünk nagy mennyiségre lesz szükségünk és a szokásosnál több cukorra. Cserébe egy nagyon koncentrált, ízletes bodzaszörpöt kapunk, amit erősen hígítva fogyaszthatunk.

Miből mennyi? Hozzávalók:

  • 300 gramm bodzavirág
  • 600 gramm cukor
  • 30 gramm citromsav (vagy kezeletlen citrom)
  • 3 deciliter víz

A recept

A megtisztított (nem megmosott!) virágokat kifőzött befőttesüvegbe tesszük. A cukorból és a vízből szirupot készítünk, majd hozzáadjuk a citromsavat. Megvárjuk, amíg 60 fokosra hűl (ez a kézmelegnél kicsivel melegebb hőfok), és ráöntjük a keveréket a bodzára. Összekeverjük, állni hagyjuk egy hétig, aztán leszűrjük. Ezzel el is készült a tökéletes bodzaszörpünk.

Az elkészítés nagyon egyszerű, nehézséget a sok virág leszedése, előkészítése lehet. Ha csak kevesebb tudunk begyűjteni, akkor használhatunk fele-fele részben bodzát és akácot, nagyon jól illenek egymáshoz, biztosan nem fogunk csalódni.

Megéri bodzaszörpöt elrakni?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szülő jogai a kórházban: 5 dolog, amit a legtöbben nem ismernek

Akár váratlan (betegség, műtét), akár természetszerű (szülés, születés) ok miatt kerültök te vagy gyermeked huzamosabb ideig kórházba, jó, ha tisztában vagy jogaitokkal. Milyen jogok...

Jószomszédi iszony, avagy szomszédjogi szabályok: ki újítsa fel a kerítést?

Egy jó szomszéd örök áldás lehet, egy problémás szomszéd azonban megkeseríti a mindennapokat. Sok esetben a szakemberek is azt javasolják, hogy először próbáljunk meg...

Olcsó receptek 2000 forint alatt: paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...