Nem gondolunk rá se sósan elkészítve, vagy köretként se, pedig a zabpehely még mindig a legolcsóbb gabonák között van (a sajátmárkás termékek kilója 500 Ft), nagyon jól áll neki a sós stílus, laktató, és pár perc alatt elkészül.
Hogyan lesz a zabpehelyből köret? Előkészítés
Magas lángon érdemes szárazon aranybarnára előpirítani, mert elmélyíti, izgalmassá teszi az ízét. A pirított pelyhet elég felönteni annyi forró vízzel ami ellepi, és pár perc alatt kész is a kása, tálalható.
Mit mivel?
A pirított zabpehely füstös ízéhez nagyon jól megy sok alapanyag, így nem csak sült húsok és halak kísérője lehet, hanem grill-, rántott, vagy nyers sajtok is jól mennek hozzá. A fenti képen hidegen sajtolt napraforgóolajjal, és finomra vágott, olajon megfuttatott fokhagymával van kikeverve, és petrezselyemmel, felkockázott fetával van tálalva.
Itt pedig durvára tört földimogyoróval dúsítva és pirított gombával. A pirított gombafejeket a són és a borson kívül őrölt szerecsendióval és a pirítás közben egy kevés frissen lefőzött presszókávéval (1 nagy kalap/1 ekanál kávé) fűszereztem, nagyon megdobja az ízét.