2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az olcsó receptek 2000 forint alatt cikksorozat következő része.
A kukoricadara egy szuper és olcsó alapanyag, egészen sokféleképpen lehet elkészíteni, akár sósan akár édesen. Több recepthez is fogjuk majd használni, de kezdjünk most egy igazi klasszikussal, a juhtúrós puliszkával. Mellé egy pikáns hagymalekvárt képzeltem el, elég jól passzol hozzá.
Juhtúrós puliszka hagymalekvárral
Hozzávalók a puliszkához:
- 35 dkg kukoricadara – 300 Ft
- 5 dkg vaj – 150 Ft
- 1 dl tej – 40 Ft
- Egy csomag juhtúró (általában 125 grammosat árulnak – 500 Ft)
- 3 dl tejföl – 300 Ft
A hagymalekvárhoz:
- 4-5 szem hagyma – 350 Ft
- Olaj, só, almaecet, cukor, türelem – 50 Ft
Összesen: 1690 Ft
A legtöbb étel esetében szemre mérem ki a vizet, de a puliszka nem ilyen. Én az ősi klasszikus Horváth Ilona-féle szakácskönyv alapján készítem, 1 liter vízhez 35 dkg kukoricadara szükséges. Ez egy elég nagy adag lesz, de mivel nagyon finom, biztosan el fog fogyni.
Közepes lángon kezdjük el forralni a kukoricadarát, sózzuk meg, majd folyamatos keverés közben főzzük puhára. A végén öntsük bele a tejet és a vajat, és keverjük addig, amíg ezeket is felveszi. Így sokkal krémesebb lesz a végeredményünk. Az alja elkerülhetetlenül le fog tapadni, de ez része ennek a receptnek, egy kis áztatást követően könnyen kisikálható.
Tegyük félre a puliszkát, hogy kicsit meghűljön és bekeményedjen, közben vágjuk fel a hagymát félfőre (a félfőre vágás a félkarikára szeletelést jelenti), sózzuk le alaposan és olajon kezdjük el dinsztelni egy serpenyőben. Bármilyen soknak is tűnik ezen a ponton, a végeredmény egyáltalán nem lesz sok. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett dinszteljük kb. egy bő fél órát. Ennyi idő alatt jelentősen össze fog esni. Vegyük nagyobbra a lángot és kezdjük el pirítani, tegyünk rá egy evőkanál cukrot, adjunk neki még 2-3 percet, hogy a cukor karamellizálódjon, adjuk hozzá az ecetet, forraljuk össze és készen is van.
Közben a puliszka megszikkadt. Spatulával egyengessük el egy kisebb tepsiben, a lényeg, hogy minimum 3 cm magas legyen. Kenjük meg a tetejét a hagymalekvárral, morzsoljuk rá a juhtúrót, majd kenjük meg tejföllel és sütőben 180 fokon süssük készre kb. fél óra alatt. Tálaláskort egy kevés kaporral szórhatjuk meg díszítés gyanánt.
‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:
- Medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
- Salátaleves krutonnal és hamis stroganoff nudlival
- Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
- Budget halászlé halgombóccal és tésztával
- Csalánleves, csalános penne és csalánfelfújt
- Házi finomságok fenyőrügyből
- Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
- Mi legyen a maradék maceszból?
- Krumplis tészta tuningolva ecetes uborkasalátával
- Kapros lucskos káposzta húsgombóccal