Nyitólap Keress többet! Gyermek után járó pótszabadság 2024: könnyen bukhatják a szülők, ha erre nem...
HIRDETÉS

Gyermek után járó pótszabadság 2024: könnyen bukhatják a szülők, ha erre nem figyelnek

gyermekmentő applikáció

A munkavállalóknak évente 20 nap alapszabadság jár, ehhez adódnak különféle pótszabadságok. A gyermek után járó pótszabadság (2024) napjainak száma pontosan meg van határozva. Illetve, mivel a szabadság munkanapokat jelent, a hétvégék és a fizetett ünnepnapok nem számítanak bele. Mutatjuk, hogy a gyermekek után járó pótszabadságok hogyan alakulnak idén.

HIRDETÉS

Gyermek után járó pótszabadság: 2024-ben ennyi jár

Az alapszabadság mellé pótszabadságok járnak, ennek mennyisége függ például a munkavállaló életkorától. Na de mire jogosult a szülő? Ha 16 évesnél fiatalabb gyermeke van, akkor extra szabadnap jár. Ezeknek mennyisége az alábbiak szerint alakul:

  • 1 gyermek után 2 munkanap jár
  • 2 gyermek után 4 munkanap jár
  • 3 vagy több gyermek után pedig 7 munkanap jár
  • fogyatékkal élő gyermek után 2 munkanap jár

Fogyatékkal élő gyermek nevelése esetén még plusz 2 nap pótszabadság jár évente a szülőknek, gyermekenként. Abban az esetben, ha valaki 50%-ban egészségkárosodott, akkor további 5 pótszabadság jár.

Apasági szabadság

A szülés után 2 hónapon belül kell kivenni az apasági szabadságot. 10 munkanap pótszabadság jár, amelyet az apa kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

HIRDETÉS

A nagyszülői pótszabadság

Azok a nagyszülők vehetnek ki 5 nap pótszabadságot az unoka érkezése után, akik kormánytisztviselőként vagy köznevelési foglalkoztatottként dolgoznak. Legkésőbb a születést követő második hónap végéig élhetnek a lehetőséggel.

Elvált szülőknek is jár a pótszabadság?

A 16 év alatti gyermekek után járó pótszabadságot bármelyik szülő kiveheti, azonban fontos, hogy ezt csak akkor tehetik meg, ha az anya és az apa ugyanabban a háztartásban élnek, mint a gyermek. Azok, akik külön élnek, és mondjuk kéthetente hétvégenként vagy csak az ünnepek alatt tartják a kapcsolatot a gyermekeikkel, nem jogosultak a pótszabadságra.

Meddig jár?

Az első év, amikor jogosulttá válnak a szülők a gyermek utáni pótszabadságra, az a baba születésének éve, az utolsó év pedig amikor a gyerek betölti a 16. életévét.

Hogyan lehet igényelni?

2024. január 1-jétől a gyermekek után járó pótszabadság kivételének időpontjáról a szülő rendelkezhet. A változás az, hogy erre vonatkozó igényét a munkavállalónak legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt kell bejelentenie. (A nyilatkozat ezen a linken megtalálható.) Ha ez megtörténik, a munkáltató a pótszabadságot és a szülői szabadságot a kikért időpontnak megfelelően adja ki. Azonban, ha a munkavállaló szabadságigénye a bejelentéskor nem felel meg a fenti feltételnek (15 napon belüli bejelentés), akkor a munkáltató jogszerűen megtagadhatja a szabadságnap igénybevételét.

Van még kérdésed? Segít a Hóvége ügyfélszolgálata: írj nekünk, 2 napon belül tuti válaszolunk!
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version