Nyitólap Keress többet! Kirúghatnak-e terhesen 2024-ben? Olvasónk a segítségünket kérte
HIRDETÉS

Kirúghatnak-e terhesen 2024-ben? Olvasónk a segítségünket kérte

terhesen kirúghatnak 2024

Egy olvasónk fordult hozzánk aggódva azzal a kérdéssel, hogy milyen szabályok vonatkoznak a várandósság alatti felmondásra. Gyakran hallani ellentétes információkat arról, hogy milyen jogok illetik meg a leendő kismamákat egy munkahelyen. Sokan tartanak az elbocsátástól, nem mernek táppénzre menni, még akkor sem, ha már nem bírják a munkát. Pedig a munka törvénykönyve egyértelműen rendelkezik arról, hogy jogszerű-e, ha el akarják bocsátani a dolgozót várandóssága alatt. A nagy kérdés: terhesen kirúghatnak a 2024-ben érvényben lévő jogszabályok szerint? Elmondjuk, milyen esetekre vonatkozik a felmondási védelem.

HIRDETÉS

Mit mond a munka törvénykönyve?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény egyértelműen kimondja, hogy mely esetekben nem szüntetheti meg a munkáltató felmondással a munkaviszonyt.

Az alábbi helyzetekben a munkavállaló nem bocsátható el:

várandósság

– a nő, jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének (lombikprogram), de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap

HIRDETÉS
  • szülési szabadság
  • apasági szabadság
  • szülői szabadság
  • a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság
  • a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés

Tehát a várandósság és a lombikprogram első 6 hónapja alatt védve vannak a női munkavállalók az elbocsátástól. Viszont az fontos, hogy a várandósságra és a lombikbébi programban történő részvételre a munkavállaló akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót korábban már tájékoztatta. 

Emellett védett időszaknak minősül a szülési szabadság ideje és a gyerekgondozás céljából való fizetés nélküli szabadság időtartama is. 

Továbbá a felmondási tilalom megilleti azokat is, akik már visszatértek a munka világába, de apasági vagy szülői szabadságon vannak.

Veszélyeztetett terhesség alatti elbocsátás 2024-ben

Abban az esetben, ha valaki veszélyeztetett terhes, akkor táppénzre lesz jogosult. A várandós munkaviszonya pedig abban az esetben sem szüntethető meg, ha táppénzen van. 

Ha terhesség alatt valaki már nem képes az eddigi munkakörét ellátni

Előfordulhat olyan helyzet, hogy valaki várandósan már nem tudja ugyanazt a – például fizikai – munkát ellátni, ami teljesen érthető. Ilyen esetben a munka törvénykönyve kimondja, hogy a munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely nem jár hátrányos következményekkel az egészségi állapotára. 

A munkáltató ilyenkor köteles olyan munkakörbe helyezni a várandóst és úgy alakítani a munkabeosztást (ne végezzen éjszakai munkát pl.), ami nem veszélyezteti sem a várandós, sem a magzat egészségét. 

Amennyiben a munkáltató nem tud olyan másik munkakört felajánlani, amely megfelelő lenne, úgy a munkavállalót a munkavégzés alól fel kell menteni. Jó tudni, hogy a felmentés idejére is ugyanaz a bérezés illeti meg a dolgozót, mint amit addig kapott. 

Azonnali hatályú felmondás terhesség alatt: 2024-ben ezek a szabályok

Szélsőséges esetben, súlyos kötelezettségszegés esetén azonnali hatályú felmondással elbocsáthatják a várandós munkavállalót is. Munkavállalói kötelezettségszegésnek számít, ha engedély nélkül távozunk a munkahelyről, tudatmódosító szert fogyasztunk vagy megtagadjuk a munkáltató – jogszerű – munkára vonatkozó utasítását.

Fontos tudni, hogy ugyanígy nem vonatkozik a felmondási védelem a próbaidő alatti felmondásra. Próbaidő alatt a munkáltató indokolás nélkül felmondhat a munkavállalónak. Vagyis ha próbaidő alatt – amelynek pontos időtartama a munkaszerződésben szerepel – és súlyos szabályszegést követtünk el a munkahelyünkön, a várandósság ellenére is elbocsáthatnak. 

Abban az esetben, ha jogszerűtlennek érezzük az elbocsátást, úgy 30 napon belül megtámadhatjuk azt bírósági úton.

Forrás: Tasz.hu

Maradt még kérdésed vagy tanácsot kérnél a fenti témában? Fordulj a Hóvége Ügyfélszolgálathoz, és 48 órán belül segítünk.
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version