A magas koleszterinszint általában nem okoz tüneteket, így sok ember nem is tud róla. Ajánlott rendszeresen elvégeztetni egy teljes laborvizsgálatot és koleszterinszint mérést, hiszen a korai felismerés segíthet megelőzni a súlyosabb egészségügyi problémákat. A koleszterin csökkentése természetes úton is lehetséges: az egyik leghatékonyabb módszer, ha az életmódunkon változtatunk.

A jó, a rossz és az össz

A koleszterinvegyületnek a laborvizsgálatok során három típusát, vagyis a koleszterinszintnek három összetevőjét különböztetik meg: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin. A köznyelvben „jó koleszterinnek” nevezik a nagy sűrűségű (high density – HDL) koleszterint, „rossz koleszterinnek” a kis sűrűségű (low density – LDL) koleszterint.

Az LDL-koleszterin emelkedett szintje összefüggést mutat az érelmeszesedéssel, ezért kapta a „rossz” jelzőt, viszont jelenléte szükséges a szervezetben. Fontos tudni, hogy bizonyos koncentráció felett káros, de akkor nagyon is. A HDL-koleszterin az úgynevezett „védő” vagy „jó” koleszterin, mivel a véráramban keringő vagy az érfalban már lerakódott koleszterint is felveszi vagy visszaszállítja a májba, ahol lebomlik, ezzel pedig részt vesz az érfal védelmében.

Összkoleszterin: Ha túl nagy a koleszterinkínálat és a sejtek a rendelkezésre álló mennyiséget nem tudják felhasználni, az egyensúly eltolódik, és a felesleges koleszterin a perifériás vérben kering és az erek falában rakódik le. A lerakódott koleszterin következtében nő az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kialakulásának kockázata. A koleszterin elsősorban rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára.

Egészséges embereknél az összekoleszterin célértéke 5 mmol/l alatti, az LDL-koleszteriné 3 mmol/l alatti. Az összkoleszterin (vagy a laboratóriumi leleten totál koleszterin) értékei és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázta:

  • Ajánlott érték: 5,0 mmol/l alatt
  • Átlagos kockázat: 5,0 mmol/l
  • Enyhén fokozott kockázat: 5,0 és 6,4 mmol/l között
  • Fokozott kockázat: 6,4 mmol/l felett

A vérzsírok egyik nagy csoportja a koleszterin, a másik a triglicerid. A trigliceridek nem tartoznak a koleszterinvegyületek közé, ám a vérzsírok ezen komponensének határértékeit is figyelembe kell venni a laborlelet értékelésekor. Amennyiben az összkoleszterin és a trigliceridek szintje is magas, különösen fontos az életmódváltás.

Koleszterin csökkentése természetes úton

A magas koleszterinszint kezelésének és csökkentésének két alapköve van: az egészséges étrend és a testmozgást. Ezeket semmi sem pótolja, így a „csodatevő” táplálékkiegészítők sem.

Egészséges étrend: Olyan ételek fogyasztása, amelyek alacsonyak telített zsírokban és transzzsírokban. Ajánlott a magas a rosttartalmú élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek) beépítése az éttrendbe. A halak, például a lazac, a tonhal és a hering (ezek omega-3 zsírsavakban gazdagok) is javasoltak. A feldolgozott élelmiszerek, a cukros ételek és italok, valamint a vörös húsok is kerülendők.

Testmozgás: A rendszeres testmozgás segít csökkenteni a koleszterinszintet. Heti legalább 150 perc mérsékelt intenzitású aerob vagy 75 perc intenzív aerob mozgást célszerű végezni. Természetesen nem olyan könnyű életmódot váltani, ha alapbetegségekkel, rossz beidegződésekkel küzdünk, de éppen ebben segíthetnek a szakemberek.

Fokhagyma: A fokhagymában található allicin nevű vegyület segít csökkenti a magas koleszterin- és triglicerid szintet. Az allicin csökkenti az LDL- koleszterin képződését, megakadályozza, hogy a koleszterin lerakódásokat hozzon létre az erekben. Fogyasztható táplálékkiegészítő formájában, de egyeztessük az orvossal, mielőtt kúrába kezdenénk. A gyógyszer és gyógyhatású készítmények lehet rossz kombináció.

Zöld tea: Fogyasztásával csökkenthető az ártalmas LDL-koleszterin szintje. Hatása valószínűleg a benne található katekinnek tudható be, amely csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben. A zöld tea antioxidánsokat tartalmaz, ami jótékonyan hathat a HDL- koleszterin szintjére.

Articsóka: Már régóta használják a koleszterinszint csökkentésre, de a máj és az epehólyag stimulálására is alkalmazzák. Az articsóka kivonata nemcsak csökkenti a koleszterin felgyülemlését a májban, de az epén keresztül növeli a koleszterin lebontását és kiválasztását is.

Fontos, hogy bár az életmódbeli változtatások segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, nem helyettesítik az orvosi kezelést, különösen súlyos esetekben vagy genetikai hajlam esetén. Az orvos tudja meghatározni a megfelelő kezelést és a szükséges gyógyszereket.

Mivel a koleszterin szintje örökletes tényezőktől is függ, érdemes már 20 éves kortól ötévente, 30 éves kortól pedig évente végeztetni teljes laborvizsgálatot és koleszterinszint-mérést.

ALS betegség: mi az és hogyan ismerhetjük fel?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...