Bár magán a szemüvegen nem érdemes spórolni, de vannak olyan kedvezmények, melyek igénybevételével jóval olcsóbban tudunk szemüveget csináltatni. Kiknek és milyen kedvezmények járnak, igényelhetünk-e TB-támogatást szemüvegre? Megmutatjuk, hol a legolcsóbb szemüveget csináltatni!

A szemüveg vásárlása nem olcsó, mivel nagyon széles a skálán mozognak a keretek és a lencsék árai.

Támogatja-e az állam a szemüveget?

2010 óta csak bizonyos dioptriatartományokra vehető igénybe TB-támogatás. (Kemény kontaktlencséknél pl. nagyfokú rövidlátás: -8,00D felett, nagyfokú távollátás: +6,00D felett adható támogatás a vonatkozó rendelet szerint.) Az OEP kétévente egyeztet a szemüveggyártókkal és forgalmazókkal, hogy melyek a támogatott eszközök. Fontos tudni, hogy ez nem jelent ingyenes szemüveget, jellemzően 2000-3000 forint a támogatás, ami csak az OEP által kijelölt keretekre vagy lencsékre jár.

Hogyan vehető igénybe a támogatás, hogy olcsóbban csináltathassunk szemüveget?

Az adott település helyi szemészét kell felkeresni, aki felírja receptre (vényre) a szemüveget egy szemvizsgálat után. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy sokszor hónapokat kell várni egy szemészeti időpontra.

Vásárolhatunk-e a szupermarketben vagy a drogériában olcsó szemüveget?

A szemészek hosszútávra nem javasolják az olcsó, előre gyártott szemüvegeket, ugyanis minden ember esetében más és más a pupillák közti távolság. A kész szemüvegeknél standard méreteket használnak. Ha évekig csak ilyen szemüvegeket viselünk, az további látásromláshoz, idegrendszeri problémákhoz vezethet. Természetesen, ha a nyaralás alatt eltörik a szemüvegünk, pár napig hordhatunk ilyet.

Milyen szemüveget válasszunk?

A jó keret jellemzője, hogy cserélhető benne az üveg és javítható. A jó lencse személyre szabott, azaz vizsgálat előzi meg az elkészültét. A lencse legyen torzításmentes, optikailag pontos. Kérhetünk rá védőréteget, hogy ne karcolódjon.

Mennyibe kerül a szemüveg?

Általánosságban elmondható, hogy egy egyszerűbb, olcsóbb szemüveg ára 20 ezer forint körül kezdődik. Egy magasabb minőségű, márkás szemüveg tízezrekkel is több lehet. Az árakat befolyásolja, hogy az adott szemüveghez milyen típusú lencsére van szükség, és persze az is, hogy milyen keretet választunk.

Hol a legolcsóbb szemüveget csináltatni?

Számos optikusnál ingyenes látásvizsgálat is jár a szemüveghez. Nagyon sok helyen adnak kedvezményt, így mindenképp nézzünk körül, mielőtt választunk! Van olyan optika, ahol a kedvezmény annyi százalék, amennyi az életkorunk, és olyan is, ahol jelentős kedvezmény jár a keretre a lencséhez, vagy fordítva.

Mikor fizeti a munkáltató a szemüveget? Fizeti-e egyáltalán?

Fontos tudni, hogy a munkavédelemről szóló törvény felhatalmazása alapján kiadott 50/1999. EüM rendelet szabályozza a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit.

A rendelet egyik pontja szerint a munkáltató köteles orvosnál kezdeményezni a munkavállaló szem- és látásvizsgálatának elvégzését, amennyiben olyan látási panasza jelentkezik, amely a képernyős munkával hozható összefüggésbe. A vizsgálatot az orvos végzi el, és indokolt esetben a munkavállalót szemészeti szakvizsgálatra utalja be. Ha szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

A munkaadónak kötelessége biztosítani az éleslátás feltételeit, a komfortos munkavégzést. Ennek eleget tehet a monitorszűrő szemüveg, vagy ha az illető már eleve szemüveges, akkor a dioptriás szemüvegre felvitt szűrőréteg. A törvény azonban nem szab meg konkrét határt, hogy milyen értékű szemüvegre tarthat igényt a dolgozó, milyen gyakorisággal, és mennyit számolhat el adómentesen a foglalkoztató – mutat rá a számoldki.hu. Ha látásromlást észlel a dolgozó, és ezt vizsgálati úton, „recepttel” igazolja, akkor kell a munkaadónak a meghatározott értékhatárig a szemüvegvásárlást megtéríteni.

A munkáltató felelőssége akkor áll fenn, amennyiben az alkalmazott napi 4 óránál többet tölt el a számítógép monitorja előtt. A monitor kifejezetten irodai számítógépet jelent, nem bármilyen kijelzőt, így a juttatásból kiesnek azok, akik gépjármű-vezetőként vannak foglalkoztatva, vagy mobil eszközt – például raktári vonalkódolvasót – használnak többségében a munkájuk során. Nem feltétel viszont, hogy valóban irodában használjuk a gépet, így az otthoni munkavégzés során bámult laptop-képernyő is „ér”.

Szemüveg gyerekeknek

A gyermek szemüvegét általában teljes mértékben a szülőnek kell finanszírozni, mert 6 dioptria alatti szemüveget 2010 óta nem támogat a TB. A közgyógyellátásban részesülő gyerekek térítésmentesen jogosultak a TB által támogatott egyes gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre. A közgyógyellátás keretébe tartozó segédeszközöket, gyógyszereket és ellátásokat külön jogszabály tartalmazza. Gyógyászati eszközöket indokolt esetben szakorvos, illetve a szakorvos javaslatára háziorvos írhat fel, pl. szemüveget, kancsalság elleni szemtapaszt. Ez

Ha a gyerkőc sokat panaszkodik fejfájásra, sokat pislog, nagyon közel megy a TV-hez, romlanak a jegyei, gyanakodjunk rá, hogy szemüvegre lehet szüksége, keressünk fel gyerekszemészt! A lencsén nem érdemes spórolni, de a kereten lehet. Gyerekeknél fontos, hogy hagyjuk, hogy ő válasszon, mert ha ráerőltetünk egy nekünk tetsző keretet, elképzelhető, hogy nem fogja hordani. Gyerekek esetén érdemes strapabíró, akár törhetetlen szemüveget választani, akkor is, ha az drágább, mert ha pár hetente eltörik, akkor anyagilag rosszabbul járunk. A gyermek szemüvegek ára nagyon változó: 15 ezer forinttól akár százezerig is terjedhet. Mindenképp keressünk fel több optikai boltot, mert számos helyen kedvezmény kaphatunk a lencsére és a keretre is 18 év alattiak számára.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...

Ki mondta, hogy nem lehet fűszerkerted lakásban? 14 szívós és könnyen nevelhető növény

A friss fűszer nemcsak a kertes házban élők kiváltsága, azoknak sem kell lemondaniuk róla, akiknek se erkélye, se kertje. A megoldás pofonegyszerű: egy dús...