Tavaly év végén érkezett a hír, hogy hamarosan újra igényelhető lesz a bölcsődei támogatás. Az akkori információk alapján úgy lehetett tudni, hogy fenntartói formától függetlenül valamennyi bölcsődei ellátásban részesülő kisgyermek szülője jogosult lesz rá, és a korábbinál magasabb összegre lehet majd pályázni. Rákérdeztünk a Magyar Államkincstárnál, hogy mikor lehet ismét igényelni a támogatást és kik lesznek jogosultak rá. Lesz-e bölcsődei támogatás 2024-ben? Mutatjuk az Államkincstár hivatalos válaszát.

Új bölcsődei támogatás: mit lehet eddig tudni?

A 2019-ben bevezetett bölcsődei támogatást célja, hogy elősegítse kisgyermeket nevelő szülők visszatérését a munkaerőpiacra. Olyan családok kaphatták meg, akik férőhelyhiány miatt kénytelenek voltak a gyereküket magánbölcsődébe íratni. Ez a lehetőség valóban nagy segítséget jelentett, hiszen havonta akár 40 ezer forinttal is csökkenthette a kisgyermekesek kiadásait

A bölcsődei elhelyezést támogató és ezáltal a szülők munkahelyi visszatérését segítő projekt 2019-ben indult és három évig tartott. A támogatás az ország egész részén elérhető volt 2023. augusztusig, utána már nem nem lehetett igényelni.

Tavaly novemberben azonban felröppentek a hírek, hogy ismét lehet majd igényelni a bölcsődei támogatást, amit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára meg is erősített. A tájékoztatás szerint a korábban elérhető 40.000 forintnál az új pályázatban már magasabb összegre lehet pályázni. Emellett a támogatásra fenntartói formától függetlenül valamennyi bölcsődei ellátásban részesülő kisgyermek szülője jogosult lesz.

Emellett kiemelten támogatják majd a kevésbé fejlett régiókat is. Továbbá 30 százalékkal magasabb összeget igényelhetnek az egyedülálló és a menekült hátterű szülők, valamint a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelők, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, továbbá a sajátos nevelési igényű vagy korai fejlesztésre jogosult családok.

Bölcsődei támogatás 2024: mikor jön ki? Utánajártunk!

A pénzcentrum.hu foglalta össze ebben az írásában, hogy mit tartalmaz pontosan a januárban megjelent, „Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása” nevű felhívás. A portál a Magyar Államkincstárnál arra is rákérdezett, mikor jöhet vissza a régi-új támogatás.

A felhívásban az szerepelt, hogy “a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5,5 milliárd forint és a projekt fizikai befejezésére a megkezdésétől számított legfeljebb 54 hónap áll rendelkezésre.

Az igényelhető támogatás összege legfeljebb 50 ezer forintra nőtt, de bizonyos esetekben 65 ezer forint is lehet. A támogatást akár 2023. április 1-ig visszamenőleg lehet majd igényelni némely esetekben.”

Azt is írták, 2024. március 31-ig alakítják ki az ügyfélszolgálatot és megkezdődik a tájékoztatási kampány. Ez a kampány a határidő leteltével sem kezdődött meg, ezért kereste meg a pénzcentrum.hu a MÁK-ot. Az államkincstár

ugyanazt a – nem sok konkrétumot tartalmazó – választ adta a portálnak, mint szerkesztőségünknek.

Ezt válaszolta a Magyar Államkincstár

Szerkesztőségünk 2024. május 7-én érdeklődte meg írásban a Magyar Államkincstártól, hogy idén is lesz-e bölcsődei támogatás és ha igen, mikor várható a pályázat kiírása. Arra is rákérdeztünk, hogy ha valaki sikeresen pályázik a támogatásra, akkor várhatóan mikor és milyen összegben kezdődik meg a folyósítása.

Kérdéseinkre az alábbi válasz érkezett:

„A Magyar Államkincstár az EFOP Plusz-6.3.1-23 »Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása« című kiemelt projekt támogatási szerződését megkötötte, valamint a projekt előkészítési feladatait megkezdte annak érdekében, hogy a bölcsődei térítési díj támogatás mielőbb igényelhetővé váljon a kisgyermekes szülők számára. A pályázatok benyújtásával kapcsolatos részletes információkról és feltételekről a projekt indulását megelőzően a Magyar Államkincstár tájékoztatást fog nyújtani. Az Európai Unió és Magyarország támogatásával megvalósuló program célcsoportja az a munkába álló vagy munkába visszatérő, bölcsődei ellátásra jogosult gyermeket nevelő szülő, akinek állandó lakcíme vagy tartózkodási helyének címe a kevésbé fejlett régiók területén van.”

Azaz: nesze semmi, fogd meg jól.

Egyelőre továbbra sem tudni, hogy mikortól lehet majd pályázni a támogatásra és milyen összegeket lehet elnyerni. Csakhogy május végére többnyire mindenhol lezárulnak a 2024/2025-ös nevelési évre szóló bölcsődei jelentkezések és minden érintett számára megnyugtató volna tudni, hogy hogyan kalkuláljon a támogatással. Nagy kár, hogy a magát büszkén családbarátnak valló kormánynak és a kincstárnak fél év alatt sem sikerült megfelelően előkészíteni a projektet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...